Zero waste -haaste / Day 1

Tänään alkoi heinäkuu, ja ajattelin sen kunniaksi tempaista tämän blogin käyntiin kuukauden roskien dokumentointi ja -välttelyhaasteella. Tarkoitus on tuottaa mahdollisimman vähän sekajätettä ja dokumentoida miten arki sujuu sitä vältellen. Kierrätän biojätteen, paperin, kartongin, lasin, metallin ja käyttökelpoiset tavarat ja vaatteet, kotona uudelleenhyödynnettävät narunpätkät ja putelit, joten näiden lisäksi kaikki muu on sekajätettä tai ongelmajätettä, joita välttelen.

Miten tämä liittyy minimalismiin? Lue mietintäni tästä.

Asun puolisoni ja kissan kanssa. Minä olen pääasiassa se joka tekee kodin hankintoja ja ruokaostoksia, joten valinnoillani on suuri vaikutus tämän talouden roskamäärään. Puoliso tuottaa omia roskiaan, enkä aio puuttua niihin tai dokumentoida niitä. Kissan roskat otan kyllä mukaan laskuihin. En myöskään aio sekoittaa tähän mukaan töissäni tuottamiani roskia, ellen sitten tuo sieltä jotain roskaa kotiin.

Ensimmäinen päiväni eli Day 1 lähti käyntiin kodin siivouksella ja kahvin loppumisella. Olemme siirtyneet papukahviin, joten siitäpä hoksasin että voisin tänään saada itseni niskasta kiinni ja käydä ensimmäistä kertaa elämässäni (!) kaupassa, josta saa papukahvia irtona omaan astiaan. Niinpä lähdin ostoksille ja otin mukaan lasipurkin ja tyhjän metallisen keksipurkin, jotka olin säästänyt. Ostin kahvipapuja ja luomutäysjyvämakaronia Punnitse&Säästästä ja sitten Lidlistä yksittäisiä hedelmiä ja paprikan. Hoksasin tuon Lidlin zero waste -aspektin hiljattain kun siellä ei tarvitse itse punnita hedelmiä ja vihanneksia, vaan ne punnitaan vasta kassalla, joten ei tule roskaa niistä hintatarroista. Haa! Ostokset pakkasin luonnollisesti reppuuni, joten ainoat roskat mitä mukaan tuli oli kuitit ja purukumi jota pureskelin kävellessä. Otan aina kuitin jos se tulostuu valmiiksi, muuten yleensä kieltäydyn ellen tarvitse sitä johonkin.

Tällä reissulla tämä blogin ja haasteen aloittaminen sitten virisi, joten kotiin palattuani vein kaikki roskat kotoa, jotta voin aloittaa puhtaalta pöydältä. Puhtaalle pöydälle levitin haastekuukauden ensimmäiset ostokseni ja ostosreissun tuottamat roskat:

Roskat:

  • 2 kpl kuitteja -> paperinkeräykseen
  • 1 kpl pureskeltu purukumi -> sekajäteastiaan

Kerään tässä kuussa sekajätteet erilliseen astiaan, jotta voin tarkkailla niitä eikä kukaan vahingossa vie roskapussia ennen aikojaan. Olin ovela kettu, ja käytin purukumin tuon Heinäkuu 2017 -paperin kiinnittämiseen kuin sinitarran, niin en tuottanut lisää roskaa teippaamalla sitä kiinni! Hah haa!

Illan tullen…

Päivälliseksi syötiin keitettyjä perunoita, nauriskastiketta ja härkispihvejä. Varhaisnauris (joka myydään nipuissa) on muuten tosi hyvää. Voissa paistamalla siitä tulee todella herkullista ja korvaa esim sienet pastassa. Nauriskastikkeen tein lihaliemeen (käytän lihaliemikuutioita pikkuhiljaa pois kun ei enää tule liharuokia paljoa tehtyä) ja sen resepti löytyy tästä. Sopi kivasti härkispihvien päälle. Nauriinnaatit heitin tällä kertaa pois, kun olivat nahistuneet jo. Ne kannattaa hyödyntää heti tuoreena. Niistä voi tehdä peston tapaista piparetta pastaan tai vihreää hakkelusta wokkiin.

Roskaa tuli lisää: sipulin hintatarra, härkisrasia, voin käärepaperi ja liemikuution kääre, sekä vielä kissan märkäruokapussi.

Saldo:

  • 1 kpl purukumi
  • 1 kpl hintatarra
  • 1 kpl härkisrasia
  • 1 kpl liemikuution kääre
  • 1 kpl kissanruokapussi 
  • 1 kpl voin käärepaperi
Advertisement

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s