Resepti: Scampin pyrstö, kyssäkaali ja nuudeliwok

 

Kyssäkaali on minulle uusi tuttavuus keittiössä. Olen toki tiennyt sen olemassaolon ja syönyt sitä, mutten koskaan itse valmistanut siitä mitään. Kokeilin ensin wokata sen muiden kasvisten sekaan, ja hyvää oli. Sitten kaupassa olikin punaisia kyssäkaaleja, ja ne olivat niin somia että oli pakko ostaa. Hinta oli 4,95e/kg.

Mitäpä siitä sitten tekisi? Kyssäkaali on kiinteä pallo, eli siinä ei ole kaalinlehtiä keränä niinkuin keräkaalissa. Sitten keksin: leikkaan ohuen ohuita siivuja ja paistan. Homma muistutti munakoisoviipaleiden paistoa, paitsi ettei tarvinnut itkettää viipaleita. Voissa paistettuina ne maistuivat kaalilta, juurekselta ja yllättäen etäisesti maksalta tai jotenkin lihaisalta (??). Ei mitään ideaa mistä se maku siihen tuli, ehkä se oli se voi. Hyvä maku se oli, eikä mikään hyökkäävä. Eli jos et pidä maksasta (minäkään en pidä, paitsi pasteijasta), niin ei kannata skipata kyssäkaalia tämän takia.

Mihin minä näitä viipaleita sitten? Ne sopisi vaikka leivän päälle, rulliksi vartaaseen tai burgerin väliin. Olen tehnyt monta kertaa katkarapukaaliwokkia, joten tein nyt sitten vähän hienomman version siitä. Kaalihakkeluksen sijaan tuli kyssäkaalikiekot ja katkaravun korvasi maapähkinävoissa paistetut scampin pyrstöt. Scampin eli jättikatkaravun pyrstöjä  myytiin irtona kaupassa, niin zero waste-henkisesti ostin sitten niitä kokeiluun (en ole tainnut aiemmin niitäkään valmistaa). Oli aika kalliita kyllä.

Kohmeisen chilin pilkkomista (tässä jätin siemenet sisään)

Pieni vinkki tuoreen chilin käyttäjille: laita huuhdellut chilit pakastimeen. Chilin pakastaminen toimii oikein hyvin, ja aina on ”tuoretta” chiliä saatavilla. Leikkaa kohmeisesta chilistä kanta irti ja rullaile käsissä palkoa, niin siemenet tipahtelevat ulos aivan itsestään. Kohmeista palkoa on helppo leikata, sillä palko napsahtaa poikki melkein itsestään veitsen alla. Se ei myöskään anna myöten, joten saa leikattua todella pientä hakkelusta tylsälläkin veitsellä. Sitten on vielä sellainen juttu, että mielestäni näistä jäisistä chileistä ei jää sormiin chiliä niin pahasti kuin tuoreista. Chilin pinnalla oleva ohut jääkerros varmaan toimii suojana. Huono puoli tässä on se, että jos chilin antaa sulaa kokonaan, niin se on löysä lörtsy.

Helppo nuudeliwokki

Laita nuudelivesi kiehumaan.

Paista chiliä, valkosipulia, inkivääriä ja kevätsipulia öljyssä, kunnes ne ovat antaneet makua toisiinsa ja pannuun.

Keitä nuudeleita toisessa kattilassa silläaikaa, melkein kypsäksi.

Lisää porkkanaa tai muuta juuresta, ja niiden naatit hakkeluksena tai muuta vihreää.

Ota pannulta pois kasvikset ja paista melkein kypsiä nuudeleita pannulla niin, että ne saavat vähän väriä, ilmavuutta ja makua pannulta.

Sekoita kasvikset takaisin nuudeleihin.

Mausta soijalla ja sitruunan tai limen mehulla.

Paistetut kyssäkaalikiekot

Pese kyssäkaali ja leikkaa siitä pois kovat kannat. Ei tarvitse kuoria.

Leikkaa siitä niin ohuita viipaleita kuin saat. Paksut palat mitä jää, voi leikata hakkelukseksi käytettäväksi jossain toisessa ruoassa (esim tuossa nuudeliwokissa).

Paista voissa tai öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla.

Maapähkinävoissa paistetut scampin/jättikatkaravun pyrstöt

Sulata pyrstöt.

Kuumenna pannulla maapähkinävoita. Voit tehdä siitä juoksevampaa lisäämällä vähän öljyä.

Lisää pyrstöt ja kierittele niitä pannulla niin että ne paistuessaan saavat maapähkinäkuorrutteen.

Pyrstöt on kypsiä, kun ne on vähän kutistuneet. Ne rouskuu vähän haukatessa. Ylikypsät pyrstöt ovat sitkeitä, raa’at löysiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s