Roskien välttely ja minimalismi

Minimalistisessa elämäntyylissä haluan hallita ympäristöni, ja sitten hyödyntää sen kaikkea vähäeleisyyttä. Mitä vähemmän roskaa tuotan, sen paremmin hallitsen sen, eikä toisinpäin. ”Poissa silmistä, poissa mielestä”-ajattelukaan ei oikein sovi minulle. Sen pitäisi olla pikemminkin ”poissa, poissa”.

Muovia ja varsinkin sekajätettä voi vältellä myös ympäristön parasta ajatellen. Minulle se on toissijaista, sillä en ole ympäristönsuojelun, materiaalitekniikan tai pakkausteknologian asiantuntija. Pelkään, että muodostan mielipiteeni liian mustavalkoiseksi, jos en tunne jotain asiaa joka kantilta.

394a8-img_6676
Heinäkuun 2017 sekajätteet 2hlö + 1 kissan taloudesta. Kaikki meni silloin sekajätteeseen. 

Turhan jätteen tuottaminen, tai sen tuottamisen tukeminen valinnoillani on vastoin järkeäni. Mutta minulle turha jäte voi olla toiselle tärkeä. Elintarvikkeiden pakkaaminen on kallista ruoan tuottajalle, joten ”turhaa” pakkausta ei heidän puolestaan tietenkään ole. Joku tarvitsee pitkään avattuna säilyvää leikkelettä, toinen helposti avattavan maitopurkin. Ruoan pitää säilyä hyvänä kuljetuksessa, hyllyssä ja kotona jääkaapissa. Minä asun kivenheiton päässä jos jonkinlaisesta ruokakaupasta ja ravintolasta, joten en tarvitse ainakaan jääkaappisäilytykseen kovin järeitä pakkauksia. Kierto on jääkaapissani nopeaa. Järeä pakkaus siirtyy tuotteen hintaan, enkä haluaisi maksaa roskasta.

Toivon, että voin pienellä ruohonjuuritason toiminnallani pitää kauppojen valikoimassa pakkaamattomia tai kevyesti pakattuja vaihtoehtoja. Moni firma on jo ottanut ekologiset pakkaukset markkinointikikakseen, hyvä. Seasta löytyy kyllä myös vain näennäisesti ekohenkisiä: kääräistään pala paperia jugurttipurkin ympärille tai lisätään sipsipussiin paperikerros päälle, jotta se näyttäisi erehdyttävästi paperipussilta. Dislike.

Odotan myös, että Helsinkiin tulee enemmän muovinkeräyspisteitä ja ennen kaikkea talonyhtiöiden roskakatoksiin. Kun sitten jonain päivänä joka sortille löytyy oma astia, toivoisin että ruokafirmat pidättäytyisivät pakkausmateriaaleissa jotka on helppo lajitella.

Näin mietintäni meni.

Päivitys 2018: Nykyään meillä on muovinlajittelu taloyhtiössä, jonne tämän postauksen kuvan kasasta olisi mennyt aimo osa. Muovit kannattaa laittaa astioihin irrallisina niin ne saadaan edelleenlajiteltua määränpäässään!

 

5 Comments

 1. Blogisi on inspiroiva, kiitos siitä! Vähän on itelläkin ollut myös jätteiden minimointi mielessä. Peruslaiskana olen erotellut vain biojätteen, vaikka taloyhtiön roskakatoksessa on myös ainakin lasin ja metallinkeräysastia. Täytyypä ryhdistäytyä. Kaupassa käytän nykyään jo kangaskassia, mutta pakkausmuovittomuutta täytyy alkaa pohtimaan myös itse ostopäätöksiä tehdessä.

  Tykkää

  1. Joo, kyllä se vähän vaatii aluksi tsemppaamista, mutta ihan kuin minimalismissakin: kun on pureman saanut niin se jää päälle! Roskien lajittelusta on paras aloittaa, siinä oppii tuntemaan roskansa ja voi alkaa vältellä sitä sorttia mistä ei tykkää. Minun inhokit on sekajätteen jälkeen juurikin metalli ja lasi, koska ne on kovia roskia eikä niitä saa niin kompaktisti pakattua kuin vaikka kartongin 😀 ja ne haisee, kun olen vähän laiska niitä huuhtomaan. Siinä on minullakin ryhdistäytymisen sarkaa.

   Liked by 1 henkilö

 2. Hei, pitää kommentoida tämän postauksen kuvia: muovijätteethän olisi kovin näppärä sulloa kuvien tavoin sisäkkäin tilan säästämiseksi, mutta ne tulisi eri muovilaatujen erottelemiseksi laittaa keräykseen kaikki erillään. Näin muovin kierrätys onnistuu ja niitä voi paremmin hyödyntää tulevaisuudessa. Tässä Ylen uutinen aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-9516803

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s