Zero Waste -haasteen mietintä

Kuukausi on kulunut hurjan nopeasti. Roskien välttely sujui mielestäni melko hyvin.

Kuukauteen sisältyi pari mökkireissua, jotka toivat omat haasteensa. Karuissa kenttäolosuhteissa ei ole paljoa valinnanvaraa, vaan on elettävä sen mukaan mitä on tarjolla, tai oltava ilman. Ylimääräistä roskaa kertyi myös kaikista niistä lukuisista kerroista, kun kuukauden aikana siivosin ja raivasin tavaroitani. Poisheitettävää kun löytyy aina, ja osa niistä on sekajätettä. Lisäksi rupesin innostuneena käyttämään pois kaikkea roskaavaa mitä kaapista löytyi, jotta voisin niiden loputtua vaihtaa roskattomiin vaihtoehtoihin. En siis välittänyt siitä, että sekajätesaldoni tässä kuussa oli sen takia suurempi kuin olisi voinut olla.

Tavallisen kaupunkiloma- ja arkipäivän ostosten suhteen roskien välttely oli helppoa, se vain vaati vähän viitseliäisyyttä. Ja sitä, että minä käyn kaupassa. Roskien välttely ohjaa valintojani, muttei rajoita kuin jonkin verran. Jouduin umpikujaan juustojen, levitteiden ja sipsien kanssa. Jos on pakko saada, niin sitten oli vain valittava vähiten paha ainakin omasta mielestä.

Minä olen aika kekseliäs ruoanlaittaja, enkä lainkaan kranttu. Siksi roskattomien vaihtoehtojen käyttäminen tuntui vain mukavalta. Voin ymmärtää, että sellainen henkilö, joka on kovin juurtunut leikkeleiden, jauhelihan, eineksien, juustojen, annosjogurttien yms. käyttöön, voi olla vaikea yhtäkkiä keksiä että mitä ihmettä sitä sitten muka söisi. Tai mihin sitä sitten muka ostokset pakkaisi. Tämä vaatii viitseliäisyyttä ja jonkin verran aikaa.

Suosittelen kokeilemaan roskien välttelyä, jos se yhtään kiinnostaa. Väkisin se ei ole varmana hauskaa yhtään. Tässä oppii tekemään majoneesia ja ketsuppia alkuaineistaan, maustamaan ruoan tuoreilla mausteilla ja tekemään paljon kasvisruokia. Oppii myös mistä kannattaa ostaa mitäkin. Ruokavalio saa vaihtelua ja voi löytää uusia suosikkireseptejä. Sekajätteeseen menevien romujen ja tekstiilijätteiden kanssa tulee pakosti mietittyä millainen elinkaari silläkin esineellä oli, ja voisiko panostaa enemmän laatuun tai vaihtaa helpommin kierrätettävään vaihtoehtoon.

Minulla on kehitettävää vielä pakkausmateriaalien ja niiden koodien opiskelussa, jotta voisin oikeasti valita kaupasta sen vähiten pahan vaihtoehdon. Se ei aina ole kiinni määrästä, vaan myös laadusta.

Olen ottanut myös pienimuotoiseksi projektiksi käyttää pois mausteita, joita minulla on niissä pienissä maustepusseissa, ja opetella sitten käyttämään tuoreita mausteita enemmän. Kaikkia mausteita ei tietenkään saa tuoreena, mutta niissä kuivatuissa olisi sitten hyvä pidättäytyä vain välttämättömyyksissä. Niissä, joita oikeasti käyttää.

Julkaisen vielä erikseen vinkkilistani, kuinka minä välttelen roskia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s