Zero Waste -ruokaostokset Helsingissä

Ykkösvinkkinä sanoisin, että kasvis- tai edes kasvispainotteinen ruokavalio säästää todella paljon muovi- ja muutakin roskaa, sillä niin paljon kasviksia myydään irtona ja pakkaamattomina verrattuna eläinkunnan tuotteisiin. Kasvikset myös säilyvät paremmin ja ovat monikäyttöisempiä, mikä vähentää ruokahävikkiä.

Toinen vinkki on tehdä ruokaa alkuaineistaan. Tuoretuotteet on vähiten pakattuja.

Kolmas vinkki on periaate, jota itse noudatan: mieti jokaisen roskaostoksen kohdalla onko tämä todella välttämätön. Voisiko sen korvata jollain muulla? Voiko tämän roskan hyödyntää vielä jotenkin muuten uudestaan? Saako tästä kääreestä tehtyä edes pienen roskapussin?

Neljäs vinkki on varoitus, että roskia välttääkseen ostoksia voi joutua tekemään monesta eri kaupasta. Hyvällä suunnittelulla, luovalla kokkauksella ja hieman aikaa vaativalla viitseliäisyydellä kyllä selviää. Minulla ei itselläni ole esimerkiksi juuri muuta menemistä keskustaan kuin Punnitse & Säästä ja Lidl, joten yhdistän ne yhteen käyntiin, jonka ostokset suunnittelen etukäteen. Jos se on säilyvää, ostan paljon kerralla niin ei tarvitse taas pian lähteä retkelle.

Placeholder Image

Tässäpä siis näitä varsinaisia ostosvinkkejä:

Punnitse & Säästä -kaupoista saa ostaa kaikenlaista kuiva-ainetta irtona omaan astiaan/pussiin. Astia viedään ensin kassalle taarattavaksi, ja sen jälkeen sen voi täyttää. Veikkaan, että kevyttä pussia ei tarvitse taarata, jos se painaa suunnilleen saman verran kuin kaupan omat pienet paperipussit. Jos otat kaupan oman paperipussin, säästä se ja käytä uudestaan. Rasvaiset pähkinät tosin pilaavat pussin.

Lidl-ruokakaupoissa kasvikset punnitaan vasta kassalla, joten sieltä ostaessa ei tule hintatarraroskaa. Kasviksia ei myöskään tarvitse laittaa pusseihin punnitusta varten, tosin tyyliin 20 kirsikkatomaattia olisi kohteliasta pussittaa punnituksen nopeuttamiseksi.

Pakkausten merkinnät kannattaa tutkia huolella. Jos mitään tietoa pakkauksen materiaaleista ja kierrätettävyydestä ei ole, se on hyvä (tai siis huono) merkki siitä että mitä luultavimmin pakkaus ei ole kierrätettävissä, jos pakkaus on vähänkään erikoinen. Kierrätettävyys on markkinointivaltti, jonka fiksu firma kyllä tuo esiin pakkauksen kyljessä.

Ruokakauppojen salaattibaareista voi ostaa kartonkitörppöön erilaisia salaattiaineksia, joita muuten myytäisiin vain pakattuna. Tässä siis voi säästää roskaa, jos tarvitsee vaikka mozzarellaa, lehtisalaattia, kirsikkatomaatteja ja parmesania päivän ateriaan. Nämä eivät säily, vaan kannattaa syödä samana päivänä. Kilohinta on kyllä melko kova jos ostat pelkkää kurkkua ja tomaattia, joten mieti tarkkaan onko se tämän arvoista. Salaattibaarissa on yleensä myös esim. savulohta, mutta sitä toki saa myös kalatiskiltä paperikääröön. Oman lähimarkettini salaattibaarin kartonkiastiaan kuuluu myös muovikansi. Oletan, että kilohinnassa on huomioitu astia kansineen. Kaiken kaikkiaan roskaa säästyy, jos ostaa yhden törpöllisen sekalaisia aineksia yhdellä muovikannella, kuin monta muovipakkauksellista näitä aineksia yksittäin. Muovikannen voinee käyttää sitä paitsi uudestaan. [ Huomautus tähän, että sain tietää että ainakin joissain kaupoissa salaattibaarin tuotteet otetaan niistä samoista mitä kaupan hyllyllä on, siis mozzarellapallot voi olla ihan niistä pikkupaketeista laitettuja. Tässäpä ei siis silloin säästä roskaa.]

Hyödynnä tuoretiskejä. Sieltä löytyy kalaa, valmiita sörsseleitä, lihaa, salaatteja, juustoja. Pyydä voitko saada ostokset omaan astiaan, tai kevyeen paperikääreeseen. Jos myyjä haluaa käyttää vain heidän omia muoviastioita, säästä se ja käytä uudestaan seuraavalla kerralla.

Irtokarkit ja irtopähkinät paperipussiin, jonka käytät uudestaan seuraavalla kerralla.

Leipä itsetehtynä tai paperikääreessä. Jotkut näkkileivät on 100% paperipakkauksissa (ainakin Wasa Sport).

Pasta ja riisi kartonkipakkauksissa, jos et käy ostamassa irtona. Kannattaa vilkaista myös gourmet-puolelta, siellä on erilaisempia pakkauksia. Tosin jos et tarvitse kangaspussia, joka tulisi riisin mukana, niin se on turha ostos.

Kahvi irtona (irtopapuja myy esim. Punnitse&Säästä, myyvätköhän pienet erikoiskahvilat?) tai sellaisessa pakkauksessa, jonka voi kierrättää. Tavalliset kahvipakkaukset on metalli-muoviseosta, joka menee sekajätteeseen. Joillakin merkeillä on 100% muovia olevia pakkauksia (esim. Löfgrens Lila -pavut) ja lasipurkkeja muovikannella.

Öljyt lasipulloissa tai irtona jos löydät. Hyödynnä myös esim broilerista irtoava paistorasva ja säilykkeistä jäävä öljy (esim aurinkokuivattu tomaatti), ensimmäisenä.

Maitotuotteet ja korvikkeet kartonkipakkauksissa (myös niiden korkit käy kartonkijätteeseen). Creme Fraichen, kermaviilin yms. tarpeessa harkitse, voisitko käyttää paksua ruokakermaa tai jogurttia. Tässä reseptejä erilaisiin jogurttikastikkeisiin.

Pakastealtaasta löytyy paljon tuotteita, joissa on pelkkä kartonkipakkaus eikä muovipussia sisällä. Jopa karpaloita ja yrttejä.

Kasvikset, vihannekset, juurekset ja hedelmät irtona kankaiseen harsopussiin tai paperipussiin jonka käytät monta kertaa uudestaan liimaamalla aina uuden hintatarran edellisen päälle. Jos ei saa irtona ja on aivan pakko saada sitä, osta mahdollisimman iso pakkaus, jotta voit käyttää muovikääreen roskapussina. Katso pakasteena myös jos löytyisi vaikka pahvikääreessä.

Tuoreyrttejä voit kasvattaa itse ja kuivata. Maustepussien ja purkkien sijaan mieti, löytyisikö tuoreista kasviksista niitä makuja, tai löytyisikö valmiiksi maustettu soosi kierrätettävässä pakkauksessa. Jos ostat pussin tai purkin, niin valitse suurempi pakkaus niin roskaa säästyy suhteessa. Jaa kaverille jos et itse käytä kaikkea. Joitain yrttejä löytyy myös pakasteena pahvirasioissa.

Torikauppiailta, suoraan tuottajilta ja erikoismyymälöistä saa irtona paljon sellaista mitä ei tavallisesta kaupasta saa. Katso Toreja ja kauppahalleja Helsingissä ja erikoismyymälöitä.

Sipsit ja popcorn: Tavalliset sipsipussit on PP-ALU sekoitusta, eli niitä ei voi lajitella. Vältä niitä! Kartanon perunalastuissa lukee nykyään että pakkauksen voi lajitella kartonkijätteenä (ennen luki että sekajätettä, onkohan resepti muuttunut vai lajitteluohjeet). Weekend Snacks -merkkisten sipsien ja esim maissinaksujen pakkaukset ovat muovia, eli lajiteltavissa muovinkeräykseen. Pringles-purkit ovat myös melkein kierrätettäviä, vaikkakin työläästi : muovikansi muoviin, tuubi kartonkiin, metallipohja metallinkeräykseen ja sinetti paperi/kartonkiin/sekajäte(?). Popcorn-jyviä myydään irtona ainakin Punnitse & Säästässä. Muista irtokarkki- ja irtopähkinähyllyt myös, siellä on suolaisiakin vaihtoehtoja. Ai hei, eikös valmista popcornia voisi ostaa myös leffateatterista irtona? 😀

Kananmunia myydään joissain kaupoissa irtona, näin säästät kartonkiroskaa myös, kun käytät samaa kennoa uudestaan ja uudestaan.

Suola- ja maustekurkut, etikkapunajuuret, näitä saa isoista kaupoista suurista sammioista irtona. Joissain kaupoissa olen nähnyt niitä myytävän muovirasioihin, toisissa ja useimmiten muovipusseihin. Jos löydätte sen kaupan, jossa myydään muovirasioihin, niin vinkatkaa. Sen muovirasian voisi nimittäin käyttää siihen tarkoitukseen uudestaan ja uudestaan, muovipussit menee auttamatta roskiin.

Oma ostoskassi ja omat tai käytetyt punnituspussit mukaan. Uusi hintatarra vanhan päälle.

Onko sinulla lisää vinkkejä?

 

Advertisement

2 Comments

  1. Hyvä kun Suomessakin havahduttu tähän vihdoin! Hyviä vinkkejä.. itse ruokakaupassa joskus työskennelleenä mietin vaan tuota salaattibaaria, että sinne salaattibaarin astioihin ne laitetaan ihan sieltä kaupan hyllyiltä normipakkauksistansa. Ja pakkaukset roskiin.. että itse ostamalla koko pakkauksen voi ainakin itse huolehtia sen mozzarella paketin sitten muovinkeräykseen. En tiedä onko käytännöt muuttuneet, mutta näin toimittiin silloin…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s