Vähemmän shampoota

Jos olisitte kysyneet minulta aiemmin, että uskonko siihen että hiusten pesuväliä voi pidentää pesemällä ne harvemmin, olisin vastannut että koko kysymys on hölmö. Tietenkin jos peset hiukset harvemmin, peset hiukset harvemmin. Heko-heko!

No, saivartelu sikseen. Oikeasti tarkoitus on siis hillitä päänahan rasvoittumista, jonka myötä hiukset tarvitsee pestä harvemmin. Olen melkein 15 vuotta pessyt hiukset päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Aamulla pestyt hiukset ovat jo illalla epäilyttävät, joten jos oli illalla menoa niin saatoin pestä hiukset jopa kaksi kertaa päivässä. Hiuslaatuni on sileä ja suora, joten rasvoittuminen näkyy todella nopeasti pitkin pituutta.

Toissa kesänä kuulin eräältä, että hiusten pesuväliä oikeasti voi pidentää, hän oli itse sen kokenut. Että se ei ole pelkkää humpuukia tai sitä että opettelee sietämään vähän likaisia hiuksia. Sen jälkeen olen on-off kokeillut lyhyitä pätkiä, mutta epäonnistunut aina. Lopputulos on aina ollut vain talista jäykkä ihme kypärätukka. Vaikkei rasva enää kiiltelisi hiusten juurissa, niin se on jähmeänä vahana pituuksissa. Kun ponnarin ottaa pois, hiukset jäävät tönköttämään samaan asentoon. [virheeni oli, etten pessyt vedellä kunnolla. Hiuspohjaa pitää hieroa kunnolla ja antaa kuuman veden huuhtoa öljyä eteenpäin]

Etikalla, soodalla tai millään muillakaan mömmöillä en halua alkaa kokkailemaan.

Mutta hei! En ole pessyt enää rutiinisti kasvoja saippualla vaikka minulla on todella helposti rasvoittuva iho (???)

Hups. Olen lopettanut kasvojen rutiinipesun saippualla. Aluksi se loppui vain laiskuuden takia, mutta kun huomasin, että yllättäen kasvot alkoivat rauhoittumaan eivätkä enää kiiltäneet niin paljoa, jatkoin rutiinipesemättömyyttä tietoisesti. Pesen saippualla vain jos on erityistä likaa naamassa tai meikkiä. Käytän meikkiä nykyään aika harvoin. Minulla on edelleen satunnaisia näppylöitä, muttei ainakaan enempää kuin ennen. Iho tuntuu sileältä eikä kiillä niin paljoa, joten uskon, että siihen on muodostunut oma normaali suojaava vahakerros ja terve bakteeristo. Miten on, onko asiantuntijoita kuulolla?

Miksei tämä sama voisi toimia päänahalleni? Eihän päänahka nyt kovin kaukana kasvoista ole. Googlasin ’water only no poo’, jolla löytää siis ohjeita kuinka no-poo (= no shampoo) hiustenpesua voi tehdä pelkällä vedellä. Pelkkä vesi ei pese rasvaa pois samalla tavalla kuin saippua, mutta kuuma vesi kyllä huuhtoo ylimääräistä talia ja pölyä liikkeelle. Aiemmin olin vain huuhdellut hiukset kevyesti vedellä, mutta tällä kertaa todella pesen sormilla hieroen kuumalla vedellä ja harjaan hiuksia veden valuessa, jotta öljyt liikkuisivat. Hiusten harjaaminen ennen ja jälkeen pesun (tai pestessä, kuten minä teen) auttaa liikuttamaan öljyä. Harja kannattaa muuten muistaa pestä saippualla joka kerran jälkeen.

Kokeilu alkaa

Jo toisena päivänä hiukseni ilmoittivat, että pesua tarvitaan. Hiukset olivat ihan limaiset rasvasta kolmantena päivänä. Pidin hiuksia tiukalla kammatulla ponnarilla. Onneksi nyt on kesä, niin märän näköiset hiukset eivät ole niin epätavallinen näky.

Neljäntenä päivänä huomasin jotain: toisella ohimollani oli puhtaita hiuksia. Woot… olin siis onnistunut huuhtelemaan niistä haituvista öljyt pois, eikä uutta ollut muodostunut. Neljännen päivän illalla tein oikein pitkän pesun kuumalla vedellä, jotta saisin muualtakin öljyä pois. Hiukseni yltävät nipin napin olkapäille, joten kovin pitkää matkaa sen öljyn ei pitäisi kulkea että pääsisin tuosta enimmästä eroon.

Viidennen päivän aamuna tutkin hiuksia peilin edessä: kyllä vain, päänahka ei ole puskenut uutta öljyä, vaan hiukset ovat tällä hetkellä rasvaisimmat keskiväliltä pituutta alkaen ja takaraivolta, josta on vaikea pestä. Mieli tekisi pestä shampoolla pelkät latvat ja jatkaa. Mutta ehkä turvaudun siihen vasta jos on pakko.

IMG_6883

Kaksi viikkoa pesemättä ja pesu

Hiukset eivät ole kokeneet vielä mitään ihmepuhdistumista itsestään, vaan ovat edelleen keskivaiheelta tönköt. Kun hiukset on kiinni, ne eivät näytä niin likaisilta kuin tavallisesti, sillä ne ovat mattapintaisemmat ja paksummat kuin päätä myöten liruvat ”ensiöljyn” kiiltävät likaiset hiukset. Pituuksiin päästyään öljy/tali muuttuu kiinteämmäksi (onhan se kovaa rasvaa), eikä siksi kiillä niin paljoa.

Sorruin pesemään hiukset, kun oli tiedossa ihmisten ilmoilla esiintyminen ja mahdollisesti lomakuviin tallentuminen. Pesin hiukset Erittäin Hieno Suomalainen Tervashampoolla kahteen kertaan, jotta sain ne varmasti puhtaaksi. Oi, kuinka hiuksista tulikin puhtaat ja ennenkaikkea ilmavat! Aivan toisin kuin tavallisesti.

Testi jatkuu

Olin siis ollut 2 viikkoa pesemättä ja pessyt hiukset sitten perusteellisesti. Mielenkiinnolla odotin, millaista tahtia hiukset nyt likaantuvat. Sanotaan, että 3 viikkoa vasta olisi se aika mitä hiuspohja vaatii muuttuakseen, mutta ehkä kahden viikon pesemättömyydelläkin ehtii jotain vaikutusta saamaan?

Hiukset tuntuivat vielä seuraavanakin päivänä silkinpehmeiltä ja tuuheilta toisin kuin ennen pesemättömyystreenejä, jolloin jo seuraavana päivänä hiukset olivat tavallisesti likaiset. Kaksi päivää pesun jälkeen hiukset alkoivat näyttää hieman likaisilta, muttei vielä pahasti. Näitä voisi vielä vähän laittamalla pitää auki.

Pesin hiukset lopulta uudestaan taas tasan 2 viikon kuluttua. Sen jälkeen olen pessyt shampoolla viikon välein, tai tiheämmin jos on ollut joku erityinen syy saada supersiisti kuontalo.

Lopputulema toistaiseksi

Hiukset eivät enää ole likaiset ainakaan vielä heti seuraavana päivänä pesusta. Eli ainakin yhdellä päivällä sain pidennettyä jo pesuväliä. Auki menee 2 päivää, ponnarilla sen jälkeen pari päivää mutta sen jälkeen on jo sellaista, että odotan vain pesupäivää. Katsotaan vieläkö pidemmälle saan venytettyä, että koko viikko menisi ilman nihkeilyä.

Vaikeinta on ollut yrittää muistaa pestä sitä hiusharjaa joka harjauksen jälkeen.

Nyt tästä tulee ihan liian pitkä kirjoitus, joten julkaisen tämän kirjoituksen tässä vaiheessa kokeilua ja päivitän tilannetta myöhemmin. Jatkan siis edelleen tavoitteenani pestä shampoolla viikon välein, välipäivinä pelkällä kuumalla vedellä tarpeen mukaan.

Tässä päivitys parin viikon kuluttua , jossa kerron, kuinka shampoon vaihtaminen pilasi väljän pesurytmin.

Advertisement

3 Comments

    1. Mä olen käyttänyt nyt puoli vuotta pesuun palashampoota (valmiiksi veteen liuotettuna) ja kohta se loppuu, sitten teen toisen liuoksen dr bronnersista kokeiluun. Jos se ei toimi niin aion kokeilla tuota oliivisaippuaa, käsisaippuakin on just loppumassa niin se sopisi siihenkin.

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s