Hedelmäpussien ompelu

Sain vihdoin aikaiseksi ommella hedelmä-/punnituspusseja kauppareissuja varten.Olen tähän asti käyttänyt paperipusseja niin, että olen liimannut aina uuden hintatarran vanhan päälle. Kun pussissa on lopulta käynyt multaisia perunoita tai jotain rasvaista, on pussi siirtynyt biojätepussiksi.

Harsokankaiset pussit kestävät kauemmin käytössä ja ovat pestäviä. Lisäksi niistä näkee läpi mitä siellä on sisällä.

Käytin vanhaa valoverhoa, jota dyykkasin mökiltä, sekä satiininauhaa, jota minulla oli askartelulaatikossani valmiina. Nauhan on hyvä olla kevyttä, liukasta ja leveää, tai ainakin näillä ominaisuuksilla sitä on helpointa käyttää. Leveä nauha pidättelee hyvin itse itseään eli pussinsuuta ei tarvitse solmia. Liukas nauha liukuu hyvin karkeaa valoverhoa vasten (tai ainakin tämä minun ikiaikainen valoverho oli jotenkin karkeaa). Nauhan voi ommella vaikka lakanakankaasta suikaleen taittamalla. Satiininauhasta en tiedä miten se kestää konepesua, mutta veikkaan että pesen näitä käsin tai koneessa 30°C joka tapauksessa. Ei näissä nyt mitään hirmu likaista kanniskella, ja kasvikset pesen muutenkin aina kotona ennen käyttöä.

Nauhan värillä voi kikkailla, jos haluaa vaikka koodata tietyt multaisille perunoille.

Näiden pussien lopullisesta painosta ei tarvitse niin paljoa välittää jos kaupassa punnitaan itse, koska voit punnita ostokset ilman pussia ja laittaa vasta sitten pussiin varsinkin jos punnitset samaan pussiin erihintaisia tuotteita. Jos käytät näitä Lidlissä, niin sitten niiden on parasta olla mahdollisimman kevyitä, koska siellä ostokset punnitaan vasta kassalla. Toisaalta tässä on varmaan kyse sentin murto-ostasta lisähintaa.

FullSizeRender-1
Kaksi ensimmäistä pussia ommeltuina. Oikeanpuoleisessa jätin nauhakujan umpeen toisesta kyljestä, vasemmanpuoleisessa jätin avoimeksi molemmista kyljistä. Vasemmanpuoleinen malli on helpompi käyttää ja helpompi ommellakin.

En käyttänyt näihin mitään kummempaa ohjetta, vaan pistin vaan saksilla koreaksi ja koneella surraamaan. Tässäpä kuitenkin teille jonkinlainen ohje:

  1. Leikkaa tai revi kankaasta sopivan kokoisia paloja. Pussi tehdään pitkästä palasta, joka taitetaan keskeltä niin että taitoksesta tulee pussin pohja. Jos haluat käyttää koko kankaan ja tehdä saman kokoisia pusseja, taittele se ensin kuvan mukaisesti. Minä tein pitkänmallisia pusseja, jotta niitä ei aina tarvitse välttämättä edes sulkea. En halunnut liian isoja pusseja, etten täytä niitä liian täyteen ja kangas vahingossa repeää tai jotain. Ajattelin, että olisin tehnyt myös pieniä pusseja esim chilinpalkoja varten, mutta en sitten tehnyt kun olen tähänkin asti pärjännyt isoilla pusseilla ja laittanut chilit muiden kasvisten joukkoon.
  2. Huolittele palojen reunat siksakilla tai jos ompelet käsin, ompele reunat kaksinkerroin.
  3. Taita kangas ja ompele pussin kyljet 2 kertaa niin, että jätät yläreunan eli pussin suun nauhan leveydestä riippuen 2-3 cm auki. Sinne tulee nauhakuja.
  4. Taita yläreunaan nauhakuja (pussi edelleen nurinpäin) ja lähde ompelemaan sitä pussin ympäri. Voit jättää nauhakujan avoimeksi molemmista kyljistä (helpointa).
  5. Käännä pussi oikea puoli ulospäin ja mittaa sopivan pituinen pätkä nauhaa. Nauha on sopivan pituinen, kun se on ainakin yhtä pitkä kuin pussin suun ympärysmitta + väh. 10cm.
  6. Pujota nauha nauhakujaan hakaneulan avulla
  7. Jos käytit leveää nauhaa, voit tehdä kuten minä tein eli ompele nauhan päät yhteen ja siirrä ommeltu kohta piiloon nauhakujaan.
  8. Pussi on valmis! Jos hintatarra ei tahdo pysyä siinä, voit sitoa nauhaan kiinni pienen pahvilätkän tms. tarraa varten.IMG_6923 (kopio)

 

IMG_6912
Reunan huolittelua siksakilla

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s