Lanttulaatikko meets lihaperunasoselaatikko. Syksyistä lohturuokaa, ah! Liha ei ole välttämätön, koko homman juju ja maku on lantussa. Resepti toimii todella hyvin myös, kun lihan korvaa esim hernerouheella. Kerman ja voin voi myös korvata vastaavilla vegeversioilla.

Suosittelen tekemään tämän ruoan kanssa samaan aikaan lanttusupikkaita. Uunia ei tarvitse kuumentaa kahta kertaa, lanttuja kuoria ja keittää kahta kertaa, ja täytekin tulee tämän reseptin oheistuotteena. Lasket vain supikkaiden paiston jälkeen uunin lämpötilan 175 °C :een.
Liha-lanttulaatikon ainekset:
– lanttua 1kg
– (luomu)jauhelihaa
– kuohukermaa 2 dl
– korppujauhoja
– murskattua valkopippuria
– jauhettua tai raastettua inkivääriä
– voita
– 1 kananmuna
– suolaa
– siirappia
– rosmariinia


1. Keitä lanttukuutiot pehmeiksi vähässä vedessä. Kaada vesi talteen kuppiin ja survo lanttupalat muusiksi. Ei tarvitse tulla ihan sileää survosta, ellet välttämättä halua.
2. Paista jauheliha kypsäksi ja laita uuni kuumenemaan 175 °C
3. Sekoita hieman jäähtyneeseen lanttumuusiin 50g voita, rikottu kananmuna, siirappi, mausteet. [Tässä vaiheessa mössöä voi käyttää lanttusupikkaiden täytteeksi]
4. Lisää 2 dl kermaa ja paistettu jauheliha. Säädä sitten mössön löysyyttä (viskositeettia) säästämäsi keitinliemen avulla. Sen pitäisi sanoa ”plöts”, kun tiputat kauhasta. Ei ”lörps” eikä ”töp”. Vastakeitetyn riisipuuron paksuista suunnilleen. Sellaista, että sitä voi kattilassa vähän muotoilla, mutta ravisteltaessa se alkaa mennä tasaiseksi.
5. Voitele vuoka ja kaada seos vuokaan. Silottele pinta sileäksi ja sirottele korppujauhoja pinnalle kuoreksi. Voit painella pintaan kauhalla kuvioita. Laita voisiivuja vähän vielä päälle, niin pinnasta tulee rapea.
6. Paista 175 °C uunissa 1,5 h (+), paranee vain jos pidempään. Jos pinta tummuu liikaa, laita folio tai kansi päälle.

Tämän kylkeen sopii happamat marjat tai marjahyytelöt/-survokset. Bon appétit!