Vaatteiden kierrätyksestä

Helsingin Sanomien tämänpäiväisessä artikkelissa kerrottiin halpavaatteiden ja ylikulutuksen pähkähullusta seurauksesta: käytettyjä vaatteita rahdataan ees taas ympäri maapalloa. Lukaiskaahan artikkeli, se oli mielenkiintoinen.

Artikkelissa jätettiin kuitenkin kattamatta paikallinen kierrätys ja uudelleenmyynti kirpputorilla. Miksi? Eikö siinä olisi yksi ulospääsy ja ratkaisu ongelmaan. Jos yhä useampi suomalainen ostaisi vaatteitaan käytettynä, vaatteita ei tarvitsisi kaupitella toiseen maailmankolkkaan.

e896d-img_6530-12b2528kopio2529
Vaatteita, jotka vein UFF:n keräyslaatikkoon heinäkuussa. Missäköhän ne ovat nyt?

Ymmärrän kyllä että kaikki vaatteet eivät millään mene kaupaksi täällä. Kirpputoreilla on paljon törkeän rumia vaatteita. Hyväntekeväisyysjärjestöjen kirpputorit eivät yleensä ole myöskään kovin houkuttelevasti sisustettuja, vaan rekit tursuavat vaatteita ja myymälä haisee ummehtuneelle komerolle. Kaupallisista, rahaa tahkovista kirpputoreista löytyy premium-tyylisempiä myymälöitä. Luottavatko hyväntekeväisyysjärjestöt ylimielisesti vain siihen, että vähävaraiset ja ne jotka haluavat tukea järjestöä ostamalla heidän myymälästä, tulevat ostoksille joka tapauksessa, eikä muita asiakkaita tarvitse houkutella?

Kierrätyskeskus on oma suosikkini. Kierrätyskeskus työllistää vaikeasti työllistyviä, kierrättää ja hyödyntää roska-osuuden lahjoituksista, käsityöverstaita ja Plan B-mallisto, tilavat myymälät ja mikä tärkein: valistusta.

Olisipa Kierrätyskeskuksella keräyslaatikoita kuten UFF:lla tai myymälä lähempänä keskustaa. Kaikki lähtee siitä että tavaran ja vaatteiden kierrättäminen on yhtä helppoa ja vaivatonta kuin roskiin heittäminen, mutta vain palkitsevampaa.

Advertisement

1 Comment

  1. joo, mä vähän järkytyin tosta Hesarin artikkelista ja se pisti tosiaan miettimään asioita niin monelta kantilta. Tuossakin kierrätys markkinoinnissa on vedetty hyväntahtoisia lahjoittajia vähän höplästä ja veikkaan että moni ei halua viedä enää vaatteita tuonne, vaan etsii vaihtoehtoisen kanavan.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s