Mikromuovia keinokuituvaatteista

Muovivaatteet lisäävät ympäristön mikromuovikuormaa. Polyester, polyamidi, elastaani, akryyli ovat öljystä valmistettavia keinokuituja, jotka hajoavat luonnossa ja käytössä yhä pienemmiksi partikkeleiksi, näkymättömäksi mikromuoviksi. Fleecetakki varisee näkymätöntä muovikuitua koko ajan, varsinkin pesun aikana.

Mikromuovin ei ole voitu tieteellisesti todistaa olevan varsinaisesti myrkyllistä, eikä suoraan haitallistakaan – tutkimuksia on vain siitä että sitä on ympäristössämme, ja paljon. Tiedetään myös mitä lisäaineita muovinvalmistuksessa käytetään, ja miten ne vaikuttavat eliöihin. Muovi itse on inerttiä, eli se ei reagoi muiden aineiden kanssa, mutta se voi kuljettaa mukanaan näitä esimerkiksi mahd. hormonitoimintaa häiritseviä aineita, joita on käytetty muovin valmistuksessa. Kuvittelisin, että haitta olisi myös jotain sen suuntaista, että se kertyessään tukkii elimistöä, ja siten aiheuttaa estää normaalia toimintaa. Korjatkaa jos olen hakoteillä tässä asiassa?

Hesarissa on aiheesta tällä kertaa artikkeli maksumuurin takana. Se on vain Hesarin tilaajien luettavissa. Artikkelissa kerrotaan mikromuoviongelmasta, keinokuiduista ja tarjotaan ratkaisua ongelmaan mm. kannustamalla kuluttajia valitsemaan luonnonkuituja keinokuidun sijaan. Artikkelissa esitellään  Karmashop, joka myy eettisesti ja ekologisesti valmistettuja vaatteita. Tuo kauppa on minulle tuttu, olen kytännyt sen (valitettavasti hitaasti) päivittyvää valikoimaa, jospa löytäisin jotain sopivaa.

Tällä hetkellä minulla on etsinnässä syys-/talvitakki. Haluaisin vahatun, tuulta ja jonkin verran vettä pitävän siistinmallisen, (irrotettavan)hupullisen, pitkän puuvillaisen kuoritakin, jonka alle voisin pukea villapaidan talvella. Sellaisen, jonka voi laittaa hienojen vaatteiden kanssa mutta myös pulkkamäkeen. Barbourin malliston olen selannut, mutta ne ei oo just ihan. Vinkatkaa jos näette.

Oli kiva lukea tuosta mikromuovista juuri nyt, sillä aion nyt yhä sinnikkäämmin etsiä tuota puuvillaista takkia muovitakin sijaan. Oma suurella käytöllä oleva fleecatakkikin näyttäytyy nyt taas eri valossa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s