Kukkoa viinissä

Juhlimme viikolla tuplasynttäreitä, ja juhlapäivälliseksi otin taas tapani mukaan jonkin uuden reseptin. Tällä kertaa kukkoa viinissä, coq au vin. On sitä varmaan tullut ennenkin syötyä, muttei ehkä itse tehtyä ainakaan niin että aivoni olisivat rekisteröineet reseptin juuri täksi.

FullSizeRender-11.jpg
Valmis annos. Laitoimme timjamit kokonaisina oksina, mutta unohdimme poimia niiden rangat pois ennen tämän annoksen kuvausta, joten ne näkyvät tuossa nyt rumasti 😀

Padasta tuli kerrassaan herkullista. Tarjoilin sen villiriisin kanssa. Netistä löytyvissä resepteissä on kaikenlaista pientä variaatiota, mutta pääaineet viini, broileri, herkkusienet, salottisipuli ja pekoni olivat pääroolissa. Tällaisella reseptillä lopulta tein:

Ainekset:

1 kpl luomubroileri

n. 200g herkkusieniä

1 pkt luomupekoni

n. 10 kpl salottisipuleita

1 minipullo (4cl?) konjakkia tai 4 rkl isommasta pullosta

1 pullo (75cl) halpaa punaviiniä joka sopii kanan kanssa (minä käytin Vina Maipoa)

suolaa, mustapippuria

tuoretta timjamia

FullSizeRender-2
Pekonisilppu, sipulit ja herkkusienet ruskistumassa

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 °C
  2. Huuhtele broileri ja taputtele se kuivaksi. Leikkaa broileri pienemmiksi paloiksi, pääset alkuun esim tällä ohjeella. Rintapalat vielä 2-3 osaan, koivet irti reisistä, siivet kokonaisina tai nekin osina. Pataan ilman muuta luineen päivineen. Voit jättää jäljelle jäävän rangan pois padasta ja keittää siitä erikseen liemen jotain toista ruokaa varten, tai laittaa sen huuhtelemisen/putsaamisen jälkeen parissa osassa mukaan pataan ja poimia pois lopuksi. Rangan sisään on yleensä jäänyt sisäelinmoskaa, joka maistuu pahalta, joten se kannattaa huuhdella ja nirhiä veitsellä pois.
  3. Ruskista suuren valurautapadan pohjalla omassa rasvassaan pekonisilppu, halkaistut sipulit ja vähän ajan kuluttua lisätyt vähän pilkotut herkkusienet. Jos haluat, voit ruskistaa kanapaloja myös. Ota pekonit, sipulit ja herkkusienet siksi aikaa pois.
  4. Laita kaikki ainekset pataan: paistetut pekonisilppu, sipulit, herkkusienet ja kanapalat, konjakki, viini, timjami ja pippuri. Timjamin voi laittaa sidottuna nippuna kokonaisina oksina (muista vain poimia pois ennen tarjoilua), tai lehdet nypittyinä. Suolan voit jättää lisättäväksi vasta pöydässä, onhan padassa jo suolaa pekonin myötä. Tai sitten voit ropsauttaa sitä sekaan nyt jo.
  5. Kansi päälle ja uuniin 150 °C 1,5–2 tunniksi. Välillä voi käydä tökkimässä ja pyörittelemässä, että kaikki kanapalat ovat hyvin liemessä.

 

Lisukkeeksi riisiä (esim. villiriisi) tai oikein hyvää tuoretta leipää, tai molempia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s