Pienen piirin jakamistaloudesta on suurta hyötyä myös minimalistille

Tänä syksynä on ollut lähipiirissä käynnissä kaikenlaista muuttoa ja uuden kodin laittoa. Muutaman kodin ja kahden toimiston välillä on pyöritelty jo vuosia samoja huonekaluja, työkaluja, matkalaukkuja, huonekasveja ja sen sellaista. Kuka milloinkin tarvitsee, kyselee joutaisiko keneltäkään. Kenellä jää tarpeettomaksi, tarjoaa ensin piirille ennenkuin heivaa muualle.

Varsinkin huonekalujen kohdalla alkuperäinen omistaja hyötyy sijoittamisesta myymistä tai varastointia enemmän, sillä rakkaista hyvistä huonekaluista ei tarvitse luopua, eikä varastoinnista/lisäneliöistä tarvitse maksaa. Huonekalut ovat aina saatavissa takaisin, kun vähän pyöritellään piirin sisällä taas.

Alkuperäisellä omistajalla on aina välistäveto-oikeus, ja vauriot hyvitetään. Piirin kannattaa olla melko pieni, jotta se on hallittavissa, eikä tavarat katoa sen syövereihin. Ehkäpä hyvänä rajana voisi pitää ”kaverin kaveri”-tasoa alkuperäisestä omistajasta luettuna.

Haltija huoltaa ja hoitaa, ellei se olennaisesti vaikuta tavaran tai huonekalun ominaisuuksiin tai arvoon. Jos tulee tilanne, jossa kukaan (myöskään alkuperäinen omistaja) ei enää halua jotain tavaraa tai huonekalua, nykyinen haltija hoitaa sen myymisen alkuperäisen omistajan puolesta. Alkuperäinen omistaja pääsee huonekalun sijoittamisella eroon omistajuuden taakasta, mutta säilyttää sen hyvät puolet.

Järjestelmän ytimessä on laadukkaat ja aikaa kestävät tavarat ja huonekalut. Vanhimpia kiertolaisia meidän piirissä taitaa olla yksi puoli vuosisataa vanha Lundian hylly, joka ei mene miksikään vaikka sen purkaa, kokoaa, heittää vintille ja pakettiauton pohjalle 100 kertaa – täysi mahdottomuus uusilla lastulevyhuonekaluilla. Kauniit ja kestävät tavarat ovat haluttuja, ja niitä pidetään hyvässä kunnossa.

Nämä kiertävät huonekalut ja tavarat kantavat mukanaan historiaansa, ja yllyttävät tarinoimaan kahvikutsuilla. Se niissä on erityisen mukavaa.

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s