Joskus minimalistillakin on kaappi täynnä

Sellaisten tuotteiden kohdalla, joista tietää että ne kuluvat varmasti, toimin päinvastoin kuin muutoin opetan. Hamstraan niitä tarjouksesta ja sullon kaapit täyteen. Vessapaperia, pyykkipulveria, jogurttia, pähkinöitä, kahvia… Minimalistiseksi aspektiksi jää se, että sortteja on vähän ja ostoksia ei tarvitse tehdä usein. Esimerkiksi sen sijaan, että ostaisi 5 erilaista (mukamas) 5 eri käyttötarkoitukseen tarkoitettua yleispesuainetta, niin ostaa vain rehellistä yleispesuainetta tai vaikka etikkaa. Mottoni on: yhtä sorttia, kerralla ja paljon.

Kun kaapissa on puolen vuoden tarpeiksi asiaa X, niin se suojelee heräteostoksilta. On pakko odottaa kaappitilan vapautumista, ja siinä ehtii tutkiskella ja miettiä, onko toiseen merkkiin/sorttiin vaihtaminen todella tarpeen. Onko tuttu tarina: ostat heräteostoksena uuden shampoopullon kun edellinen on ”ehkä kohta loppumassa” ja päädyt käyttämään uutta pulloa ennenkuin vanha on tyhjä. Lopputuloksena on sekalainen röykkiö vajaita shampoopulloja ynnä muuta sellaista.

Kaappitilan kannalta se voi olla teoriassa se ja sama, onko ne kaikki 10 pulloa samaa sorttia vai eri sorttia. Mutta eikös se käytännössä se rassaa aivoja joka kerta, kun joutuu valitsemaan mitä sitä tällä kertaa käyttäisi, tai jos minun laillani ärsyyntyy siitä, että ne eivät pakkaudu siististi vierekkäin koska ovat niin eri kokoisia ja muotoisia.

Keittiön kaappini on myös tällä hetkellä täynnä ”perittyjä” kuiva-aineita, joiden toinen vaihtoehto-osoite olisi ollut roskis. Siivouskaappiinkin on tullut orpoja pulloja. Pelastan mielelläni käyttöön kaiken mikä suinkin kuluu minulla. Käytän niitä sitten aktiivisesti pois. Vasta sitten palaan omiin vakkareihini, jotka:

a. käyvät moneen tarkoitukseen

b. pinoutuu hyvin tai on muuten helppo säilyttää

c. riittoisaa/kestävää/hyvää

Tärkeää on pysyä kärryillä kaappiensa sisällöistä, jottei tule tehtyä vikaostoksia eikä hävikkiä tule sen takia ettei vain muistanut että kaapissa oli jo avattu rusinapaketti. Siksi käyn läpi ja järjestelen kaappeja melkein viikottain. Mielipuuhaani. Samalla tulee ideoitua reseptejä tai inspiroiduttua siivousprojekteihin.

Nyt olen huomannut että minulla kuluu sukkia paljon enemmän kuin ennen. Ennen vietin paljon enemmän aikaa kotona villasukissa sipsutellen, nyt käytän sukkia-sukkia päivittäin ja nehän kuluu. Minun olisi järkevää ostaa valtava määrä uusia sukkia, jotta olisi taas samanlaisia sukkia monen vuoden tarpeiksi. Sen sijaan, että ostaisin yhden parin silloin tällöin ja päätyisin tuskailemaan parittomien sukkien kanssa, ostan mielummin kerralla suuremman määrän tasan samoja mustia sukkia, joita voi parittaa pyykistä miten vain. Vanhat sukat käytän sitten samoin tein pois siivouksessa kertakäyttörätteinä likaisissa hommissa.

Mutta aika vähän minulla on muuta sellaista kertakäyttöistä tai varmasti kuluvaa, jota kannattaisi ostaa varastoon. Kertakäyttöisistä siivousräteistä, talouspaperista, vanulapuista, topsipuikoista, ym kun on tullut jo luovuttua.

Yhtä sorttia, kerralla ja paljon!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s