Auta minua! En osaa lopettaa työntekoa.

Miten tässä näin kävi?

Kaksi vuotta sitten alkanut 0-10h/vko rento työni on muuttunut 24/7 päivystävän pöllön työksi kuin varkain. Herään töitä miettien, nukahdan töitä miettien. Minulle on annettu, tai olen tunnollisuuttani vahingossa ottanut vastuita, joita minulla ei paperilla edes ole.

Työni on teoriassa hyvin teknistä: tarkistan asioita, kirjaan asioita, esittelen asioita ja vastaan tarvittaessa kysymyksiin. Sen lisäksi jonkin verran kunnon fyysistä työtä.

Mutta käytännössä olen ryhtynyt HUOLEHTIMAAN muiden asioista. Ja minähän olen lapsesta asti ollut sellainen huolipussi, aina jokin huolettaa. Rupean varmistelemaan asioita, mietin kauhuskenaarioita ja todennäköisiä lopputulemia. Jottei tulisi yllätyksiä (ja minä vihaan yllätyksiä!).

Monimutkaisten tapahtumaketjujen ja skenaarioiden pyörittely on kyllä mielekästä aivoilleni. Ongelmani on, etten osaa lopettaa sitä. Hyvin harvoja ovat ne hetket, kun voin huomata unohtaneeni edes hetkeksi työni:

 • uppoutuneena syvälliseen keskusteluun ystävän kanssa
 • rankan patikoinnin tai raivosiivoamisen uuvuttamana
 • humalassa
 • musiikkia säveltäessä
 • syvässä unessa

Näihin rentouttaviin tiloihin on vain välillä niin vaikea päästä. Tänään olen teknisesti ottaen lopettanut työni klo 19 ja tullut kotiin viettämään ansaittua vapaailtaa (aloitinhan työpäiväni jo klo 05). Vaan ei, vaikka kuinka yritän selata nettiä ja komediaohjelmia, kitata punaviiniä ja mitä turruttaa itseäni millä vaan virikkeellä, aina se työkalenteri jotenkin aukeaa uudelle välilehdelle tai sähköpostit alkaa suhisemaan.

Kello on jo 22:15!

Enkä ole saanut yhtään rentoutua!

Auttakaa 😦

Advertisement

2 Comments

 1. Itsellä on auttaneet seuraavat:
  -selkeä kellonaika jolloin työn loppuvat, itsellä se on klo 17
  -puhelimen notifikaatioiden ajastus, eli siis en saa klo 17 jälkeen mitään sähköposteja tai slack notifikastioita. Aivot unohtavat työt nopeasti kun ei ole sitä notifikaatio ärsykettä. Muutenkin olen blokannut FB ja Insta notifikaatiot ja elän nykyään hetkessä

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos Pauliina! Minulla on notifikaatiot laitettu pois, se on auttanut paljon. Olen myös piilottanut sähköpostiohjelman puhelimessa monen kansion taakse, mutta aika nopeasti oppii reitin ja ”vahingossa” avaa ohjelman. Pitäisi varmaan vaihtaa sen paikkaa useammin.
  On vaan harjoiteltava tuota että klo X loppuu työt, piste. Toiseen suuntaan olen jo päässyt pitkälle treeneissä: pystyn pidättelemään työpäivän aloitusta kun päätän että avaan sähköpostin kun kello on X tai pääsen työpöydän ääreen. .. ainakin joskus toimii. Hmm, pitäisiköhän iltaisinkin ruveta tätä kautta pelaamaan: sanon itselleni että jos tekee mieli avata sähköposti, voin tehdä sen illalla klo X. Ja siihen asti viettää sitä vapaa-aikaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s