Vuoden 2020 väliraportti ja ”suuri paljastus”

Vuosi 2020 on ollut eittämättä kummallinen ja arvaamattomia käänteitä täynnä. Alkukevään koronauutisten lukeminen nenä kiinni näytössä sai varmaan samalla kaikki muutkin uutiset esille eri tavalla kuin aiemmin. ”Tämäkin vielä!” – tunne monena aamuna.

Yhteiskunnan sulkeutuminen tuntui erikoiselta. Se oli se yksi viikonloppu, kun vielä sunnuntaina istuimme ystävän luona kahvilla ja tunnelma oli epätodellinen. Maanantaina ja tiistaina kaikki muuttui. Sen näki ihmisten silmissä, sen haistoi ilmassa.

Oma elämäni ei muuttunut mitenkään. Olin jäänyt pois työelämästä* vuodenvaihteessa, ja olin suunnitellut sapattivapaata tälle vuodelle. (*purin vain isoimman toimeksiantoni, ja jatkan tehden pienen keikan kerran kuussa) . Podin tästä jonkinlaista häpeää, kun en voinut jakaa muiden hätää toimeentulon yhtäkkisestä epävarmuudesta.  Häpeän alta löysin kuitenkin järjen äänen: voin auttaa muita.

Yhteisö selviää sekasorrosta, jos kaikki eivät ole tuhlanneet stressihormonejaan ja energiaansa alkushokkiin. Kun yksi säntäilee kiljuen, yksi itkee nurkassa onnettomana, yksi julistaa maailmanloppua ja teroittaa miekkaansa, niin yksi käärii hihat ja ryhtyy kokoamaan yhteisöä takaisin. Tunsin selvän paikkani viimeisessä.

Sisäinen survivalistini katsahti samoin tein juuri valmiiksi saamaani kuivattujen papujen, linssien, pähkinöiden ja kaurahiutaleiden suureen hyllykköön, missä täydet lasipurkit komeilivat. ”No niin, sepä sattui sitten hyvin”

Vessapaperin käyttö vähennettiin minimiin, jottei lisätty paniikkia kaupan hyllyillä. Bidee rules!

Ompelin kaksi kangasmaskia.

Vaihdoin kuulumisia, tarjosin apua ja seurasin miten muut reagoivat.

Sisäinen paranoid-parrotini ja muutama vuosi sitten karistamani pakko-oireet pulpahtivat kyllä esiin joinain päivinä. Tapahtuiko tämä kaikki sen takia että minä olin suunnitellut näin? Miksi juuri silloin kun ajattelin viettäväni vuoden tekemättä mitään, koko maapallo on samaa mieltä? MITÄ TÄMÄ TARKOITTAA?

MIHIN TÄMÄ JOHTAA? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Kehen voisin luottaa? Mitä jos meidät suljetaan tänne kerrostalon yläkerroksiin, onko minulla tarpeeksi pitkää köyttä että pääsen alas ikkunasta? Mitä jos pitää paeta metsään, mitä ja ketkä ottaisin mukaan? Montako makuupussia meillä on?

Ja sitä rataa… Palataanpa nyt todellisuuteen.

Nyt lähestymme jo elokuun puoliväliä. Suuri paljastukseni on, että Cityminimalisti ei ole ollut tänä vuonna kovin ”city”, sillä olen viettänyt lähes kaiken aikani ulkosaariston syleilyssä huhtikuusta alkaen. Olen käynyt kaupungissa vain kerran kuussa kääntymässä.

Saaristoelämä on ihanaa. Täällä olen seurannut luonnonkiertoa keväästä kesään ja nyt haistelen ensimmäisiä syksyn merkkejä. Täällä olen kerännyt satoa kasvimaasta ja yrttiruukuista, ihmetellyt huonoa luumusatoa ja maistanut kirpeää metsäomenaa. Savustanut kampelaa ja syönyt särkeä niin että särkee. Jutellut peuroille, mäyrälle, linnuille, kyykäärmeille ja heinäsirkoille.

Ja se tärkein: olen tehnyt fyysistä työtä melkein päivittäin hikeen asti. Puutöitä, remontointia, nikkarointia, raivaamista, kivien pyörittelyä, siivoamista, maalaamista, naulaamista, sahaamista, ruuvaamista, purkamista. Kaikkea sellaista missä tuntee kyllä tehneensä –viimeistään illalla saunan jälkeen.

Sapattivuoteni ei siis suinkaan kääntynyt toimettomaksi löhöilyksi, vaan olen tehnyt paljon töitä ja hyvää tärkeää työtä. Siitä ei vaan saa rahaa. Mutta siitä saa elämää! Olen tuntenut vihdoin eläväni oikeaa elämältä maistuvaa elämää. En ole tuhlannut aikaa, en sekuntiakaan.

Elämässä saa rahaa kyllä aina lisää tavalla tai toisella, mutta aikaa ei saa mistään lisää. Kun se loppuu, se loppuu.

Jatkan tästä aiheesta myöhemmin.

Ei muuteta blogin nimeä vielä…?

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s