Koti – koristeeksi vai käyttöön?

Vierailin hiljattain kodissa, joka nosti mieleen muiston lapsuudesta. Olimme pieniä, 7–8-vuotiaita ja leikimme puistossa kahdestaan ystäväni kanssa. Keräsimme kiviä ja kaivoimme maahan puron sadevedelle. Kädet tulivat tosi likaisiksi.

Menimme ystäväni luokse järjestelemään löytämiämme kiviä ja pesimme kädet.

Parin tunnin kuluttua leikkimme keskeytti vihainen aikuinen: ”KUKA on pyyhkinyt kätensä TÄHÄN pyyhkeeseen?!” . Se olin minä. Olin pyyhkinyt käteni lavuaarin vieressä olleeseen valkoiseen hienoon käsipyyhkeeseen, jota ei ollutkaan tarkoitettu käsien kuivaamiseen vaan se oli siinä vain koristeena.

Vihainen aikuinen oli hyvin vihainen, ja minun piti pyytää anteeksi törkeää tekoani.

Tästä tapahtumasta on jo yli 20 vuotta, ja vieläkin muistelen sitä. Edelleen aina uudessa paikassa varmistan, että mihin pyyhkeeseen saa kuivata kädet, jos pyyhkeitä on esillä monta. Tapaus muistuu mieleeni myös silloin, kun törmään vastaaviin koteihin, joissa käyttöesineistä on tehty koristeita, jotka eivät saa kulua. Eivätkö he ole kuulleet designista?

Hyvä design yhdistää kauneuden ja käyttömukavuuden. Se on sen koko idea. Huono design on epämukava käyttää, jos sitä nyt voi käyttää alkuunkaan.

Sisustaja saattaa itse tehdä jostain asiasta käyttökelvottoman, jos lukitsee sen vitriiniin tai kieltää lapsia astumasta olohuoneen matolle. Tämän sisustajan päässä vitriinikahvikupin arvo varmaan nousee, mutta oikeasti se laskee. Se on käyttökelvoton ja siten arvoton.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s