Vanhojen kylpyhuonekemikaalien ja kosmetiikan lajittelu – ei ole helpoksi tehty

Tyhjensin tässä eräänä päivänä isoäitini kylpyhuoneenkaapeista vuosikymmeniä vanhaa kosmetiikkaa ja lääkkeitä.

Löytyi kynsilakkoja, partavesiä, hajuvesiä, suuvesiä, spraypulloja, asetonia, ihoöljyjä ja sen sellaista. Vanhat voiteet heitettiin sekajätteeseen (jos ne olisi käytetty loppuun, olisi purkit voinut lajitella vielä muovipakkauksiin). Lääkkeet oli helppo viedä apteekkiin. Mutta sitten nämä muut myrkyt – mihin ne?

HSY:n jäteopas kertoi, että vaarallisen jätteen keräykseen. Selvä. Sellainen löytyikin melko läheltä, joten eikun matkaan. Odotin jotain tällaista: ”Hei, minulla on tässä kaikenlaista vanhaa kosmetiikkaa ym.” – ”Kiitos” – ”Kiitos, hei hei”.

Sen sijaan minun pitikin ensimmäiseksi täyttää lomake: nimi, osoite, mitä olet tuomassa (litraa, kilogrammaa) ja vakuuttaa allekirjoituksella että jätteet ovat kotitaloudesta. Minun piti sitten siinä itse arvailla, että kuuluvatkohan kynsilakat kategoriaan ”maalit ja lakat”, hajuvedet ja suuvedet ”liuottimet” ja epämääräinen kiteinen pulveri josta isoäiti ei tiennyt mitä se on, kategoriaan ”kemikaalit”. Paljonkohan on yhden kynsilakkapullon tilavuus litroissa, hmm. Vai meniköhän sittenkään oikein.

Nämä jätteet minun piti sitten itse viedä sinne vaarallisen jätteen keräyskonttiin, joka löytyi aika pitkällisen etsinnän jälkeen. Hyvä, että olen pitkä, nimittäin jotta kontin sai auki, piti yltää avaamaan siitä salvat ylhäältä ja alhaalta. Eipä olisi isoäidiltäni onnistunut. Kontin sisällä oli lajitteluastioita: maalit, liuottimet, paristot, kemikaalit jne. Aika epävarmana sitten tiputtelin näitä hajuvesipulloja ja muita niihin astioihin. Olisipa siinä ollut astia ”lajittelematon” tai ”en tiedä”.

Tästä reissusta jäi todella sellainen olo, että minä tein jotain väärin. Jos vaarallisen jätteen lajittelu on tehty näin vaikeaksi, onko sinne edes tarkoitus viedä niitä kylppärin kaappien löytöjä? Mihin ne sitten pitäisi laittaa?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s