Minimalisti vs. vauvaroina

Tämä tuntuu kamppailulta, taktiikkapeliltä! Kuinka väistelen ja lyön mailalla takaisin kohti tulevat tavaratarjoukset, miljoonannet kudotut tossut ja ennen kaikkea mainokset, joissa annetaan ymmärtää, että ilman tätä ja tätä tuotetta vauvani tulee kärsimään ikuisesti.

Olen pitänyt melko hyvin pääni. Saimme vauvan tulevalta serkulta aika lailla kaiken tarvittavan, ja kieltäydyin joistain isommista jutuista, jotka ovat liian ”out of this world”. Niinkuin robottisänky joka keinuttaa vauvaa, tai hoitopöytä. Olkoonkin taitettava. Ei niin yhtään mun juttu. Kuten ei myöskään hälyttimet, kohinakoneet, vimpaimet ja killuttimet. No, yhden leikkimaton suostuin ottamaan, jos nyt yksi sellainen on varalla, jos vauva pitää saada viihtymään jonkin hetken itsekseen.

Olen myös ostellut jotain juttuja, joita ei ole tullut lahjoituksena: joitain kirjoja, vauvan saippuaa, muutamia äitiysvaatteita (= tavallisia isoja vaatteita), pitkiä unimekkoja vauvalle jotta potalla käynti on helpompaa, harsoja, tutin. Tutti ja saippua kaupasta, muut kirppikseltä. Rahaa on mennyt alle 100 euroa.

Suurinta ihmetystä aiheuttaa, ettemme halua hankkia vaunuja vauvalle. Meillä on siihen monta syytä, mutta jostain syystä mikään syy ei kelpaa ihmettelijöille. Erehdyin kerran jollain palstalla pohtimaan vaunutonta arkea vauvan kanssa, ja sain jopa ilkeitä kommentteja. Että olen kamala, kun kiusaan vauvaa vaunuttomuudella, ja teen elämästäni hankalaa.

Ehkä olen vielä tietämätön, kun eihän minulla ole ennen ollut lasta. Mutta tällaisia ajatuksia vaunuttomuudesta minulla on:

 1. Meidän tavoitteena on olla kaikki kesät saaristossa, siis paikassa jonne mennään veneellä ja kävellään kallioita ja polkuja pitkin. Vauvan pitäisi siis olla tottunut kantamiseen.
 2. Meidän kotiin _ei_mahdu_ vaunut. Ei mahdu hissiin, tai jos jotkut mikroskooppiset mahtuu niin on kuitenkin portaat mentävä ennen hissille pääsyä.
 3. Talossa ei ole myöskään kellari-/pyörävarastoa jonne vaunut voisi viedä yhtään helpommin, niihinkin kulkee jyrkät kierreportaat.
 4. Vaunut ovat täällä Helsingin keskustan kaduilla ja ahtaissa kaupoissa aina jotenkin tiellä ja kömpelön näköiset.
 5. Vaunuilla näyttää olevan hankala kulkea hangessa.
 6. En tykkää ”hököttimistä”, kuten kuivaustelineistä, imureista, kottikärryistä… isoista esineistä joita pitää siirrellä ja käännellä ja työntää. Jotenkin hermoni ei kestä sitä, jos se ei tapahdu sujuvasti.
 7. En pidä vaunuja vauvalle luonnollisena paikkana liikkuessa. Ajattelen, että vauvan paikka on sylissä, jossa hän on välittömässä kontaktissa vanhempaansa ja voi havainnoida maailmaa helposti ja hakea turvaa. Nukkua rauhassa vanhemman hengitystä ja puhetta kuunnellen. Eikö?
 8. Sitten kun vauva on isompi, niin painava etten jaksa kantaa edes rinkassa, jokohan hän pian osaisi kävellä? Emmekö voi kävellä rauhallisesti viereiseen puistoon leikkimään? Tai jos haluamme mennä kauemmas, vaikka merenrantaan, eikö se voisi olla päiväretki eväineen päivineen? Mikä kiire? Ja onhan meillä polkupyörät, vauva vaan istuimeen kyytiin?
 9. En ole oikein tajunnut ”vaunulenkkejä”. Kuulema vauva nukkuu, kun vaunuja liikuttaa. Eikö vauva voi nukkua kotona, jos heilutan kehtoa? Tai siinä kantoliinassa, kun kävelen? Miten vauvat nukkui ennenvanhaan, kun ei ollut vaunuja? Miten vauvat nukkuu saaristossa nykyäänkään?
 10. Vaunut maksaa, ja vievät tilaa, taas yksi esine josta pitää hankkiutua eroon eikä voi hyödyntää mihinkään muuhun.

Sellaisia ajatuksia. En vaan hiffaa, mihin niitä vaunuja _tarvitsisimme_.

Lukemani mukaan vauva voi olla syntyjään sellainen, ettei millään viihdy sylissä. Ehkä sitten harkitsisin. Mutta edelleen olisi ongelmana mihin ne jemmaa täällä kotona. Pulkkakin olisi helpompi. Mutta sitä ehtii miettiä sitten!

Kotimme ei vielä näytä vauvakodilta, ellei tuosta yhdestä isosta korista arvaa että siitä on tulossa vauvan kehto. Kaikki muut rojut on sujautettu vauvalle pyhitettyyn säilytyssenkkiin, joka täällä oli jo ennestään.

Tällaisia tavoitteita/toiveita minulla on tässä vaiheessa vauva-arkeen:

 • ei kertiksiä, käytetään pois ne mitä on saatu ja muuten kestovaippoja + potalla käynti alusta asti
 • ei valmisruokia, tehdään itse niin paljon kuin jaksetaan
 • toivon että voin imettää 9kk-1v
 • vauva mukana kodin arjessa, tutkii ja katsoo mitä vanhemmat tekee, osallistuu läsnäolollaan. Mahdollisimman vähän omassa kuplassaan vauvalelujen ja härpäkkeiden viihdytettävänä.
 • rutiinit ja päivärytmi, mutta ei kelloa vastaan taistelua. Turha stressi pois.
 • paljon satuja, ääniä, musiikkia, laulua ja leikkiä

Saa nähdä, miten ajatukset muuttuu sitten kun vauva oikeasti on täällä ja ”tajuan” kaiken. Ehkä sitten nolottaa tämä kirjoitus 🙂

Advertisement

2 Comments

 1. Moi, kiitos ihanasta blogista. Olen sitä lueskellut aina välillä, ja olinkin suorastaan yllättynyt kuinka onnellinen olin puolestasi kun luin että teille tulee vauva :D. Onnea!
  Minun oli pakko nyt ekaa kertaa kommentoida blogiisi, koska tämä aihe näin kohta puolivuotiaan vauvan äitinä herätti kaikenlaisia ajatuksia, joita en ole voinut purkaa missään koska minulla ei juuri ole minimalistishenkisiä äitikavereita. Anteeksi siis pitkä kommentti.

  Voin allekirjoittaa suurimman osan postauksen asioista. Me ollaan selvitty verrattain melko pienellä tavaramäärällä, ja rahaa on tosiaan kulunut vauvan hankintoihin yhteensä ehkä pari sataa euroa (tästäkin satanen kului uutena ostettuun auton turvakaukaloon). Iso osa tavaroista on sellaisia, että ne tuotiin meille puoliväkisin ilmaiseksi, joten ilmankin oltaisiin selvitty jos niitä ei olisi lahjoituksena saatu :D. Vauvan tavaroihin pätee ehdottomasti sama kuin aikuistenkin tavaroihin, osa on periaatteessa ihan käteviä, mutta usein kyllä tavaran vähyys on kuitenkin paljon kätevämpi juttu kuin joku arkea ”helpottamaan” keksitty asia.

  Jotain ajatuksiani vauvan hankinnoista:
  Vaatteita ei olla ostettu uutena yhtäkään, kaikki saatu kavereilta ja jos ei olisi saatu, niin kirppikseltä saa vaatteita edullisesti. Vauvan vaatteet ovat onneksi pieniä eikä vie paljon tilaa. Periaatteessa vauva voi kuluttaa aika monta vaatetta päivän aikana, mutta kuten sanottu vaatteet ovat pieniä ja kuivuvat nopeasti, ja pari vaatetta voi nopeasti pesaista vaikka lavuaarissa seuraavaa päivää varten jos ne uhkaa loppua. Meillä on vaatteitakin varmaan paljon vähemmän kuin vauvaperheillä yleensä ja silti ehkä noin 1/3 on niistä käytössä. Eli niitä on turha hamstrata ylenmäärin.
  Sitteri saatiin ilmaiseksi, muuten ei olisi hankittu. Oli ihan kätevä kun vauva oli pieni silloin kun halusi heti syöttämisen jälkeen laskea vauvan johonkin – jos laski makaamaan maahan niin puklu tuli helpommin kuin pystymmässä asennossa. Sitterin sijaan vauvan olisi voinut laskea myös turvakaukaloon tai puolison syliin :D. Eli ei mitenkään välttämätön mutta välillä ihan kätevä. Itkuhälyttimiä ei ole hankittu, vaikka meillä on piha ja vauva nukkuu siellä välillä rattaissa. Joko pidetään terassin ovea auki niin että heti kuulee, jos vauva itkee, tai sitten ollaan itse myös pihalla. Jos on niin kurja ilma, että ei viitsitä vahtia vauvan unta pihalla, niin ei vauvankaan tarvitse silloin nukkua ulkona :D. Meidän vauva on osittaisimetyksellä ja saa tuttipullosta maitoa useamman kerran päivässä. Silti meille on riittänyt vain yksi tuttipullo – se pestään heti käytön jälkeen. Ei mitään ongelmia eikä ole mitään ”tuttipullorumbaa”. Tutteja on kaksi ja ne ovat paljon käytössä, enempää ei olla kaivattu eikä kumpikaan ole kadonnut. Nyt kun vauva syö soseita niin yksi pieni vauvan lusikka riittää, mitään muita astioita ei ole tarvittu, sose vaan johonkin kahvikuppiin ja siitä syöttää. Myös sukkapareja on vauvalle huimat kaksi ja siinäkin on melkein yksi pari liikaa.
  Kaikki ulkovaatteet yms voi pienellä vauvalla hyvin olla vähän isoja koska vauva ei liiku ja hihoja ja lahkeita voi kääriä. Leikkimattoa ei ole, sellaisen voi tehdä itse helposti kiinnittämällä naruun jotain killuttimia ja narun päät johonkin tukeviin asioihin kiinni ja vauva alle makoilemaan 😀 Toki vauva mieluiten tuntuu katsovan vanhempien puuhailua. Hoitopöytää en ole kaivannut yhtään, vaippa vaihdetaan (lattialämmitetyn) kylppärin lattialla harson päällä – ei putoamisvaaraa ja itse pysyy vetreänä kun kyykkii siinä vauvaa hoitamassa. Erillisiä imetysvaatteita en ole kaivannut, tavallinen kietaisumekko on hyvä ja myös ihan tavallinen toppi toimii täydellisesti, siihen päälle sitten vaan joku helposti avattava/nostettava paita.

  Tuohon vaunuasiaan: Meillä on vauvalle pelkästään matkarattaat ja ne on olleet melko paljon käytössä. Niistä saa selkänojan makuuasentoon eli vastasyntynytkin voi niissä makoilla (myös talvella, tarpeeksi lämpimiä peittoja vaan pohjalle ja vauva johonkin makuupussiin tms). Mitään isoja varsinaisia lastenvaunuja en olisi meille suostunut ottamaan enkä ole yhtään kaivannut (lisäksi vauva olisi jo 4kk ikäisenä ollut liian iso vaunukoppaan). Me asutaan lähiössä ja lähellä on kivoja lenkkipolkuja, joissa ollaan menty rattailla kävelylenkkejä (matkarattaat toimii ihan hyvin hiekkatiellä vaikka joku sanoisi muuta :D), mutta toki ne kävelyt olisi voinut kantorepunkin kanssa hoitaa. Kaupungin keskustassa tosiaan vaunuja kaipaisi varmaan vielä vähemmän. Mulle oli jotenkin tärkeää, että rattaat saa pieneen tilaan, ja tuollaiset sateenvarjorattaat voisi hätätilassa laittaa kasaan ja kantaa olalla ja vauvan kainalossa. Juuri se kömpelyys isojen vaunujen kanssa ahdisti ajatuksena, haluan että pystyn liikkumaan missä vaan ja tarvittaessa vaikka kantamaan kevyehköt rattaat kädessä. Makuuasentoon menevät rattaat onkin kätevimmät juuri ehkä vauvan nukkumapaikkana. Toki vauva voi nukkua reissuissa sylissä tai kantoliinassakin. Mutta jos haluaa itse puuhailla jotain samalla, esim. teillä saaristossa, jos haluaa että vauva nukkuu lähellä, mutta että itsellä on kädet vapaana, tuollaiset makuuasentoon pistettävät sateenvarjorattaat voisi olla hyvä ratkaisu (mökillä vauva ei voi oikein nukkua ulkona maan tasalla koska käärmeet ja punkit jne), ja niitä voisi sitten käyttää kaupungissakin, jos joskus kaipaa? Ne on vähän kuin kokoontaitettava kevyt sänky pyörillä 😀 Sisätiloissa joku matkasänky on pienen vauvan kanssa ihan turha, vauva voi nukkua minkä tahansa pehmeän viltin päällä lattialla.
  Mitkään ”vaunulenkit” ei ole vauvan kanssa mitenkään välttämättömiä. Jos haluaa mennä vauvan kanssa ulos, niin vauvan voi kantaa vaikka sylissä lähimpään puistoon ja istuskella sitten siellä. Jos vauva ei ole ikinä nukkunut päiväunia vaunuissa niin ei se osaa niitä kaivatakaan, vaan tottuu nukkumaan päiväunensa jossain muualla.

  Koen että pienen vauvan kanssa (kuten muutenkin elämässä) ehdottomasti tarpeellisin ja tärkein asia on se, että on paljon aikaa käytössä ja rento ja iloinen asenne. Kun ei ole kiire mihinkään ja voi ottaa rennosti, ei tarvitse kaikenmaailman härpättimiä avuksi. Meille oli myös tärkeää järjestää asiat niin että molemmat äiti ja isä on kotona, kun vauva on pieni. Jos vauva nukkuu jonkun yön huonosti, ei haittaa – aamulla ei kenelläkään ole kiire mihinkään. Jos vanhempia väsyttää päivällä, niin voi asettua olkkarin lattialle päiväunille vauvan kanssa :D. Jos vauva herää yöllä eikä nukahda niin voidaan nousta katsomaan leffaa hetkeksi. Jos ollaan kylässä jossain, ei tarvitse mukaan raahata arsenaalia tavaroita. Vauva voi nukkua sylissä tai viltillä, ruokaa vauva saa rinnasta (ja jos ei saa, niin yksi tuttipullo ja tetra korviketta vaan reppuun), ja jos vauvalle tulisi kylmä ja varavaatteita ei ole tarpeeksi niin vauvan voi kääriä vaikka omaan villapaitaan. Vaipan voi vaihtaa missä vaan harson päällä. Jos ollaan autolla jossain ja vauvalla on kurjaa, niin pysähdytään vaikka kahville ja ruokitaan vauva rauhassa ja istutaan ihmettelemään maailmaa ja jatketaan matkaa sitten kun kaikki on tyytyväisiä :D. Missään ostoskeskuksissa ei pyöritty ennen vauvaakaan niin en tiedä miten niissä vauvan kanssa viihtyy.
  Ensimmäiset kaksi kuukautta oli aikamoista pyöritystä vauvan kanssa, kun kaikki oli uutta ja itse oli väsynyt ja vauva itki milloin mitäkin. Sitten kaikki helpotti ja elämä muuttui ihanaksi ja vauvakin itki lähinnä vain jos oli nälkä tai väsymys. Alussa tietysti pyöri mielessä, että helpottaisiko se ja se tavara elämää, nyt olen tyytyväinen, että ei hankittu mitään härpäkkeitä vauvan viihdykkeeksi ja meidän helpotukseksi, vauva alkaa kyllä viihtyä kun se vähän kasvaa ja alkaa näkemään paremmin ja katselemaan ympärilleen. Ihan vastasyntyneen kanssa kannattaa vaan makoilla ja ihmetellä vauvaa :D. Ja jos te kokisitte, että nyt tarvitaankin vaikkapa ne vaunut, niin koska asutte isossa kaupungissa niin esim. tori.fi:stä voi sellaiset sitten helposti hankkia tarpeeseen, ei niitä tarvitse olla ainakaan ennen kuin vauva on syntynyt.

  Liked by 1 henkilö

 2. Wau, olipas ihan kuin omaa tekstiä tulevaisuudesta! Ihan samoja ajatuksia. Onpa helpottavaa löytää samanmielisiä ihmisiä. Ihan totta että ”normimammojen” kanssa näitä samoja ajatuksia on vaikea vaihtaa, kun tuntuu että pitäisi hirveästi selitellä. Toisen minimalistin kanssa jutellessa pääsee heti asian ytimeen, ja siitä eteenpäin. Kiitos paljon vinkeistä 🙂 olet onnekas ja vauvasi on myös erittäin onnekas!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s