Minimalistiset värit sisustuksessa

Pelkkää mustaa ja valkoista?

Mahdollisesti.

Kaikki värit, jotka eivät ole musta tai valkoinen, haluavat sanoa jotain. Niillä on joku syy olla sen värinen. Ne tuovat mielleyhtymiä, ne riitelevät tai sointuvat toisten värien kanssa, ne ovat kirkkaita, tummia, lämpimiä ja kylmiä.

Musta ja valkoinen ovat siksi ainoat ”oikeasti” minimalistiset värit – ne ovat kuin on ja off, tai binäärijärjestelmän 1 ja 0. On olemassa – ei ole olemassa. Kyllä – ei. Elämä – kuolema.

Koska mustavalkoinen tyyli on niin hyperminimalistista, se vaatii taiteilijan otteet. Hallitsevasti mustavalkoisella tai kokomustalla/-valkoisella sisustuksella voi nimittäin vahingossa saada aikaan hyvin levottoman ja räikeän lopputuloksen, koska mustalla ja valkoisella on niin suuri kontrasti keskenään ja kaikkiin muihin väreihin myös. Onko kokovalkoisessa kodissa otettu huomioon, että siellä on värikkäitä ihmisiä pilaamassa näkymän? Aamupuuro lautasella, ruma kirjaston kirja, pyykit kuivumassa? Mitä sitten, kun joulupukki tulee? Miten hajataittoinen ihminen rentoutuu mustavalkoisen raitatapetin edessä? Mitä tiukempi tyyli, sen armottomampi se on millekään poikkeamalle. Mustavalkoinen tai yksivärinen koti voi alkaa tuntua taideteokselta itsessään, jota ei saa häiritä ja jossa asukas on vain tarkkailijana/vierailijana.  ”Koti” alkaakin sanelemaan ehtoja asukkaalle.

Tavallisen tallaajan, ja ylipäänsä ihmisen jolle koti on koti eikä taideteos, voi olla terveellisempää välttää niin rajua sisustusta ja mielummin vain flirttailla sen kanssa.

Oman kotini värit

Suosin luonnonvärien kohinaa, jossa musta ja valkoinen ovat gradientin päätepisteinä, ja tulevat ilmi pieninä yksityiskohtina tai yhtenä centerpiecenä. Tavoittelen rauhallista, luonnollista ja neutraalia kokonaiskuvaa, jossa on kuitenkin näitä pieniä mustia ja valkoisia ankkureita kontrastia tuomassa, ettei tunnelmasta tule liian unelias. Sävyn pitää olla sopivasti laimea ja murrettu, jotta se hyväksyy rinnalleen paljon muitakin värejä.  Vihreänharmaa, sinisenharmaa, punaisenharmaa. Maavärit, kallion värit, puun värit. Kupari, oliivi, hiekka, lumi, tuhka, kerma. Allaolevaan kuvakollaasiin olen poiminut oman kotini hallitsevia värejä ja tekstuureja.

varit

 

Varsin harmaata siis. Kiiltävää ja mattaa, pörröistä ja sileää. Pohjavärien tekstuureissa ja huonekalujen muotokielessä suosin luonnollisen ja graafisen (kuin tietokoneella tehdyn) sopivaa variaatiota ympäri asuntoa. Välttelen niiden kahden välimuotoja, sillä ainakin omat silmäni toimivat niin että ne alkavat heti korjata muotoa jos se ei ole täysin luonnollinen tai täysin viivasuora, ja sellainen vie turhaa energiaa ja hermostuttaa. Samasta syystä vältän värejä ja sävyjä, jotka eivät ole 100% luonnollisia tai 100% selvästi man-made/kirkkaita feikkivärejä. Ärsyttää, jos jokin on vähän sinnepäin.

Kun sitten huoneeseen tulee jotain värikkäämpää, kuten kukkakimppu tai koristeltu vappulounas, se ei näytä siltä ettei se kuuluisi joukkoon, vaan siltä, että kaikki ympärillä kauniisti tuo esiin sen värit. Allaolevassa kollaasissa olen poiminut tehostevärejä ja tekstuureja, joilla tällä hetkellä tykkään herkutella, ja korostaa toisilla samanmoisilla fiiliksen ja vuodenajan mukaan. Kun nämä ovat enimmäkseen myös ei-kiinteissä rakenteissa, niitä on helppo vaihtaa uusiin jos maku muuttuu. Nämä pomppaavat taustastaan niin paljon esiin, että tällaisia koriste-esineitä ei tarvitse olla yhtään ylimääräistä! Yksi-kaksi riittää jujun juoneksi.

varit1

 

Sisustukseni ei tietenkään ole täydellinen: Eteisen matto, jonka sininen sävy näkyy liian kauas. Makuuhuoneessa sängyn aluslakana ja peitot ovat väärän värisiä. Yksi lampaantaljoista on liian kellertävä. Mutta eikös pienet poikkeukset sääntöön vain tee hyvää 🙂 Sitäpaitsi, ne eivät varmaan riso yhtään ketään muuta kuin minua, ja onneksi on tämä varsin salliva neutraali kokonaisuus sisustuksessa, kuten aiemmin esittelin.

Olen hyvin kiinnostunut erilaisista sisustustyyleistä, enkä lähtökohtaisesti mollaa mitään tyyliä, varsinkaan, jos se on puhdas tyylinsä edustaja – silloinhan se on aina taidon- ja taiteen näyte eli WAU! Kaikissa niissä on takana joku sanoma, jota sisustuksen tekijä tai sisustus itse haluaa sanoa. Minun kotini haluaa sanoa, että täällä olet rauhassa, turvassa, pysähtyneessä ajassa mukavassa pikku pesässä.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s